Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo ASP
Et nærbilde av et stetoskop

Retningslinje og informasjonsmateriell

Retningslinje og informasjonsmateriell for riktigere antibiotikabruk.

Her finner du nyttige verktøy du kan benytte i din praksis.

Retningslinje

Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) har på oppdrag fra Helsedirektoratet revidert Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten.

Målgruppe for retningslinjene er fastleger og andre leger som arbeider i primærhelsetjenesten, tannleger og privatpraktiserende spesialister, samt medisinstudenter i Norge og utlandet.

Formålet med retningslinjene er å støtte legene i vurderingen om det skal forskrives antibiotika, og i så fall hvilken type antibiotika som skal forskrives. Nærmere 90 prosent av all antibiotika i Norge forskrives utenfor sykehus. De siste årene har vi sett en liten, men gledelig nedgang i totalforbruket av antibiotika, og antar at vårt arbeid har bidratt til dette.

Målsettingen er å holde totalforbruket av antibiotika nede og andelen av smalspektret antibiotika høyest mulig. Dette vil bidra til å opprettholde den gunstige situasjonen i Norge med hensyn til antibiotikaresistens.

I forbindelse med revisjon av retningslinjen i perioden 2020 – 2021 ble en del av stoffet i den opprinnelige versjonen utelatt. Dette dreier seg om tekstkapitler om blant annet diagnostikk, prøvetaking, spesielle hensyn hos ulike pasientgrupper, råd og tips med mer. Dette innholdet blir nå gjennomgått og videreutviklet til en ny håndbok. Målet vårt er at håndboken skal være et nyttig supplement til retningslinjen.

Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) er ansvarlig for håndboken. 

Håndboken er under utvikling, og du finner den her:

Informasjonsmateriell

til bruk i praksis på legekontor, sykehjem, apotek som et verktøy i håndteringen av riktigere antibiotikabruk og informasjon til pasient.

Mangel på legemidler er et økende problem i Norge og kan være utfordrende for både helsepersonell og pasienter. På denne siden har vi samlet nyttig informasjon og ressurser som omhandler antibiotikamangel i primærhelsetjenesten:

 

Antibiotikafri resept er et verktøy du som lege kan bruke til å gi pasienten informasjon om hvor lenge en infeksjon normalt varer, hva som kan gjøres for egenpleie og når det eventuelt er nødvendig og oppsøke lege igjen. Den gir også informasjon om antibiotika og resistens.

Luftveisinfeksjoner
Blærekatarr

Ukrainsk og russisk finnes kun i pdf.

Antibiotikasmart sykepleierkort er et lommekorte som omhandler sykepleierens rolle i arbeidet med riktigere antibiotikabruk, og hvordan de kan bidra til riktig bruk av antibiotika.

Antibiotikasmart sykepleierkort.pdf

Apotekbrosjyrene er laget som et supplement til rådgivning på norske apotek. Formålet med brosjyrene er økt kompetanse og bevisstgjøring til allmennheten om de vanligste og hyppigste infeksjonene – luftveisinfeksjon, urinveisinfeksjon, og øyekatarr.

Brosjyrene er utarbeidet av både farmasøyter og leger og godkjent av Apotekforeningen og apotekrepresentanter. ASP har i tillegg gjennomført en brukerundersøkelse, bestående av småbarnsforeldre (ikke helsepersonell), for evaluering og tilpasning.

For spørsmål eller tilbakemeldinger om brosjyren ta gjerne kontakt: post@antibiotikasenteret.no

Apotekene er en viktig ressurs i kampen for riktigere antibiotikabruk. ASP har derfor et samarbeid med Apotekforeningen og deres medlemmer. Ett av resultatene er en bransjestandard for veiledning ved ekspedisjon av antibiotika i apotek, som skal bidra til riktig bruk av antibiotika og redusert utvikling av antibiotikaresistens.

Håndtering av urinveisinfeksjoner (UVI) hos eldre - lommekort 

Lommekortet er tiltenkt sykepleiere/ helsepersonell og tar for seg anbefalt diagnostikk av urinveisinfeksjoner hos eldre. Lommekortet er ment som en «huskeliste» for anbefalt diagnostisk tankegang og fremgangsmåte ved mistenkt UVI.

Håndtering av UVI hos eldre.pdf

Asymptomatisk bakteriuri - informasjonsbrosjyre 

Brosjyren omhandler asymptomatisk bakteriuri og hvorfor ikke alle positive urinprøver skal behandles med antibiotika. Informasjonen er tilpasset ikke-helsepersonell og kan deles ut til pasienter og pårørende hvor dette er et tema, samt til helsepersonell med ønske om info.

Bakterier i urinen hos eldre.pdf

Vent-og-se-resept er en antibiotikaresept som leveres pasi­enten sammen med en muntlig og/eller skriftlig oppfordring, der bygger på pasient eller pårørende selv skal vurdere symptomene, og ut fra dette avgjøre om de skal begynne med medisinen eller ikke.

Les mer her:

Bestille materiell

Ønsker du å bestille materiell, benytt

Bestillingsskjema

Informasjonsmateriell og brosjyrer i pdf-format er designet for nedlasting til utskrift og ikke for lesning på skjerm. Undervisningsmateriell i Powerpoint-format er designet for lærerstyrt presentasjon og ikke for lesning på egen skjerm.

Sist oppdatert 12.12.2024