Kursopplegget bygger på følgende 5 moduler:
Modul 1: E-læringskurs om luftveisinfeksjoner, primært rettet mot leger
E-læringskurs om luftveisinfeksjoner, primært rettet mot leger. 2 x 45 minutter. Dette bygger på ASP sin brede erfaring fra RAK, og det retter seg direkte mot klinisk legevaktarbeid. Det har korte moduler på 7-10 minutter med en problembasert tilnærming, hvor målet er å sette i gang refleksjon rundt relevante kliniske kasuistikker.
Modul 2: E-læringskurs om telefonkommunikasjon og luftveisinfeksjoner, primært rettet mot sykepleiere
E-læringskurs om telefonkommunikasjon og luftveisinfeksjoner, primært rettet mot sykepleiere. Kan med fordel også gjennomføres av leger og gir kurspoeng. 2 x 45 minutter.
Kurset gir en oppdatert innføring i pasientsentrert telefonkommunikasjon, diagnostisk tankegang rundt luftveisinfeksjoner og indikasjon for antibiotikabehandling.
Modul 3: Fagdag/kveld for leger og sykepleiere
Fagdag/kveld for leger og sykepleiere (eller bare sykepleiere), med tema hvordan legevakten håndterer luftveisinfeksjoner. 2 x 45 minutter.
Fagkvelden tar utgangspunkt i den lokale legevaktens egne tall for konsultasjoner og legger opp til gode, faglige samtaler og diskusjoner. Det er best utbytte om både leger og sykepleiere er deltakere, men man kan også gjennomføre med bare sykepleiere. Pilot-legevakter får tilsendt en egen presentasjon for innledning til samtalen, i tillegg til rapport basert på den lokale legevaktens egne data.
Eksempelrapport finner du her:
Modul 4: Strukturert samtale mellom legevaktsykepleier og legevaktlege om luftveisinfeksjoner
Strukturert samtale mellom legevaktsykepleier og legevaktlege om luftveisinfeksjoner.
Dette tar utgangspunkt i et strukturert opplegg laget av ASP, for samtale mellom legevaktlege og legevaktsykepleier om konkrete pasienter på en konkret vakt.
Modul 5: Gjennomgang av egen konsultasjons – og forskrivningspraksis for luftveisinfeksjoner på legevakt
Varighet: 1 x 45 minutter
Kompetansemål: ALM 037, ALM 038, ALM 056, ALM 059, ALM 062
Målet med denne modulen er å gi leger innsikt i egen praksis. Medrave4 er et program som henter ut den enkelte leges data om konsultasjoner, diagnoser og antibiotikaforskrivning fra legevaktens journalsystem og presenterer de i søyler og prosenter. Legen vil se egen forskrivning og sammenlikne seg med tall fra egen legevakt og legevakter med samme størrelse som sin egen. Denne modulen retter seg mot leger og vil ikke være mulig å gjennomføre for helsepersonell uten forskrivningsrett.
For å få alle funksjonene som kreves for denne modulen må du være til stede på din legevakt, hvor Medrave4 er installert. I oppstartsbildet er det en egen knapp kalt «Legevaktprofiler» under «Utvalgte hurtiglinker». Etter å ha trykket på denne, kommer du til en oversikt med ulike infeksjoner/boxplot. Ved å klikke på disse, kan du velge mellom følgende rapporter.